Istorijat
print

Istorijat

Proizvodnja keksa u Prijedoru datira još od 1928. godine kada je porodica Četić pokrenula preduzeće za proizvodnju keksa i medenjaka. Proizvodnja je bila manufakturna. Vid Četić je imao želju da proširi proizvodnju pa je uveo i vlastitu celofansku ambalažu.

Od 1948. godine preduzeće posluje pod nazivom „Mira Cikota“.

Druga faza izgradnje preduzeća „Mire Cikote“ počela je 1961. a završila se u prvoj polovini 1965. godine. U razdoblju od 1961. do 1962. godine rekonstruisan je građevinski objekat pogona tjestenine, namijenjen proizvodnji vafel-proizvoda. U istom razdoblju nabavljena je i savremena oprema za proizvodnju.

Od 1962. do 1964. godine sagrađen je novi objekat za proizvodnju keksa, za skladište sirovina i materijala te za plinsku stanicu, a proširen je i uređen prostor i za stručne službe.

U 1964. godini nabavljena je savremena oprema za proizvodnju keksa, a novi pogon je u cjelini završen u 1965. i 1966. godini montažom dviju proizvodnih linija – keksa i čajnih peciva.

Preduzeće „Mira Cikota“ u oktobru 1967. godine počinje poslovati u sastavu Radne organizacije „Josip Kraš“, sa statusom samostalne organizacije udruženog rada. Time poslovni sistem Kraša postaje najveći proizvođač keksa i vafla na prostorima SFRJ.

Početkom 1974. godine „Mira Cikota“ dobija status osnovne organizacije udruženog rada. U tom razdoblju nakon udruživanja poboljšana je kvalifikaciona struktura radnika, značajno su rekonstruisani građevinski objekti i instalisana je savremenija oprema. Time „Mira Cikota“ uspješno nastavlja tradiciju: unapređuje kvalitet svojih proizvoda.

Godine 1991. odlukom Radničkog savjeta Preduzeća „Josip Kraš“ iz Zagreba osnovano je preduzeće za proizvodnju keksa i srodnih proizvoda, „Kraš – Mira Cikota“ d.o.o., i to kao samostalni pravni subjekat.

Od 1992. godine preduzeće radi samostalno pod imenom MIRA, a od avgusta 2001. godine posluje kao akcionarsko društvo.

U novembru mjesecu 2003. godine MIRA je uspostavljena kao privatno preduzeće, jer je Kraš d.d. Zagreb postao većinski vlasnik, sa učešćem od 75,67 % kapitala. Na taj način stvorene su povoljnije poslovne prilike za razvoj preduzeća MIRA Prijedor.