Istorijat

1928.

Porodica Četić pokrenula preduzeće za proizvodnju keksa i medenjaka

Proizvodnja keksa u Prijedoru datira još od 1928. godine kada je porodica Četić pokrenula preduzeće za proizvodnju keksa i medenjaka. Proizvodnja je bila manufakturna. Vid Četić je imao želju da proširi proizvodnju pa je uveo i vlastitu celofansku ambalažu.

1948.

Mira Cikota

Razvojni put prijedorskih konditora može se u najkraćem svesti pod slijedeće: od zanatske radionice do savremene tvornice. U svom razvoju konditorstva prošlo se kroz nekoliko raznih oganizacionih faza, a pod imenom “Mira Cikota” preduzeće posluje od 1948. godine.

1961.

Započela je druga faza izgradnje preduzeća „Mire Cikote“

Izgradnja je završila u prvoj polovini 1965. godine. U razdoblju od 1961. do 1962. godine rekonstruisan je građevinski objekat pogona tjestenine, namijenjen proizvodnji vafel-proizvoda. U istom razdoblju nabavljena je i savremena oprema za proizvodnju.

1962.

Savremena oprema za proizvodnju keksa

Sagrađen je novi objekat za proizvodnju keksa, za skladište sirovina i materijala te za plinsku stanicu, a proširen je i uređen prostor i za stručne službe. U 1964. godini nabavljena je savremena oprema za proizvodnju keksa, a novi pogon je u cjelini završen u 1965. i 1966. godini montažom dviju proizvodnih linija – keksa i čajnih peciva.

1967.

U sastavu Radne organizacije „Josip Kraš“

Preduzeće „Mira Cikota“ u oktobru 1967. godine počinje poslovati u sastavu Radne organizacije „Josip Kraš“, sa statusom samostalne organizacije udruženog rada. Time poslovni sistem Kraša postaje najveći proizvođač keksa i vafla na prostorima SFRJ.

1974.

Mira Cikota dobiva status osnovne organizacije udruženog rada

U razdoblju nakon udruživanja poboljšana je kvalifikaciona struktura radnika, značajno su rekonstruisani građevinski objekti i instalisana je savremenija oprema. Time „Mira Cikota“ uspješno nastavlja tradiciju: unapređuje kvalitet svojih proizvoda.

1975.

Izgradnja skladišta gotove robe na Svalama

U periodu od 1975. - 1976. godine počinje prva faza izgradnje objekta na Svalama, tj. izgradnja skladišta gotove robe. Tijekom druge faze izgradio se preostali dio objekta, koji je završen do 1990. godine. 

1977.

Rođenje Frondi vafla

Frondi je od dana kada je pušten na tržište osvojio simpatije mnogih generacija. Vafel proizvodi u kojima se isprepliće prhkoća vafel lista i bogati okus kreme proizvodi su koji će u svakom trenutku ponuditi puni osjećaj zadovoljstva.

1991.

Nastaje „Kraš – Mira Cikota“ d.o.o.

Godine 1991. odlukom Radničkog savjeta Preduzeća „Josip Kraš“ iz Zagreba osnovano je preduzeće za proizvodnju keksa i srodnih proizvoda, „Kraš – Mira Cikota“ d.o.o., i to kao samostalni pravni subjekat. Od 1992. godine preduzeće radi samostalno pod imenom MIRA, a od avgusta 2001. godine posluje kao akcionarsko društvo.

2003.

MIRA je uspostavljena kao privatno preduzeće

Kraš d.d. Zagreb postaje većinski vlasnik Mire Prijedor, sa učešćem od 75,67 % kapitala. Na taj način stvorene su povoljnije poslovne prilike za razvoj preduzeća MIRA Prijedor.

2018.

Mira slavi 90 godina postojanja

Ove godine Mira obilježava 90 godina postojanja uz brojne marketinške aktivnosti, ali i ulaganja koja će KRAŠ i MIRU dostojno predstaviti u godinama koje slijede i osigurati kontinuitet kvalitete i tržišnog uspjeha.

O nama